Ensiapua kohtaukseen

Olifantin kommentista otin vaarin ja vinkin ja vaikka toivonkin, että mahdollisimman moni teistä on käynyt ensiapukurssin, ainakin hätäensiapukurssin, niin päätin tehdä päivityksen epilepsiakohtauksen ensiavusta. 

Epilepsiakohtauksia on erilaisia ja ensimmäisen kerran kohtauksen nähdessään tilanne voi olla hyvinkin hämmentävä, jopa pelottava. 

Kaikkein yksinkertaisin neuvo, jonka vuosien mittaan muuttuneen Riesan kaverina kulkevana annan:
ÄLÄ YRITÄ ESTÄÄ KOHTAUSTA, MUTTA PIDÄ HUOLI, ETTEI KOHTAUKSEN SAANUT LOUKKAA ITSEÄÄN. 
SOITA TARVITTAESSA HÄTÄKESKUKSEEN 112, JOSTA SAAT LISÄNEUVOJA JA APUA. 

Ensiavun antaminen ei siis vaadi mitään erityistaitoja. 
Tajuttomuuskouristuskohtaus näyttää pelottavalta, mutta älä hätäänny, pysy rauhallisena. 
Kohtauksen saanut yleensä menettää tajuntansa, kaatuu ja jäykistyy. Usein kieli jää hampaiden väliin tai hän saattaa purra poskeensa, jolloin suusta voi vuotaa vertaa. Jäykistymistä seuraa kouristukset joiden aikana hengitys saattaa salpautua hetkeksi. Kouristukset kestää 1-2 minuuttia ja niiden aikana suusta saattaa tulla sylkeä tai vaahtoa. Älä yritä estää kouristuksia vaan pidä huoli, ettei kohtauksen saanut loukkaa itseään, etenkään päätään. 
Kun hengitys taas alkaa kulkea normaalisti, siitä kuuluva pieni "korahdus" saattaa kuulostaa vähän pelottavalta, mutta ei hätää. 
Jos kohtaus pitkittyy, kestää yli 5 minuuttia tai uusi kohtaus alkaa ennen kuin henkilö on ehtinyt toipua edellisestä, soita 112.

Ja aina, jos olet epävarma mitä tehdä, soita 112, he antavat kyllä ohjeita. 
Ennen kuin annat henkilön jatkaa matkaansa tai jätät hänet, varmista, että hän tietää missä hän on ja minne hän on menossa. Jos hän vaikuttaa sekavalta, silloinkin on syytä soittaa 112 tai hänen läheiselleen. 

Tajunnanhämärtymiskohtauksessa henkilö on sekava eikä ole tietoinen ympäristöstään, saattaa toistaa mekaanisesti jotain tiettyä liikettä, esim. hieroo käsiä yhteen, kävelee päämäärättömästi, maiskuttelee, ei pysty vastaamaan kysymyksiin asiallisesti. 
Älä jätä häntä yksin, vaan pysy hänen lähellään. Älä yritä estellä häntä, sillä todennäköisesti hän yrittää vastustella - yritä kuitenkin tarvittaessa ohjailla häntä niin, ettei hän joudu paikkaan jossa hän voi loukata itsensä. 
Anna kohtauksen mennä ohi itsestään - jos niin ei käy 5 minuutissa on syytä soittaa hätänumeroon 112

Useimmilla epilepsiaa sairastavilla on käytössä ranneke; joko ranneketju tai tämä silikoniranneke, mustana tai tämä limenvihreä

Moni on myös ottanut itselleen tatuoinnin käsivarteen, kukin itselleen ja tyylilleen sopivan. Mulla on vasemmassa käsivarressa tällainen: 

Lisäksi mulla on puhelimen takakannessa tarra, jossa on Mursun nimi ja puhelinnumero ja aina kun menen johonkin uuteen/vieraaseen paikkaan, jossa tiedän viipyväni vähän kauemmin, näytän sen ja kerron Riesasta. Hmm.... tämän olen tainnut jo kertoakin 🤦‍♀️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan, että tunteet, tuntemukset ja ajatukset ovat minun. Niin ovat myös kommentoijien. Ei vähätellä toistemme tunteita ja ajatuksia, ollaan ystävällisiä ja asiallisia. OLLAAN IHMISIÄ IHMISILLE